Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στις ΔΕΥΑ


ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στις ΔΕΥΑ


Χρειάζεται αγώνας με κίνημα, χωρίς αυταπάτες

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Την ώρα που οι εργαζόμενοι των ΔΕΥΑ είμαστε στον αέρα, που συνάδελφοί μας ΙΔΑΧ είναι με το ένα πόδι στη δουλειά, την ώρα που Δημοτικές αρχές παραδίνουν σε επιχειρηματίες το νερό και η ζωή μας έχει υποτιμηθεί από την αντεργατική λαίλαπα κυβέρνησης, Ευρωπαϊκής Ένωσης και κεφαλαιοκρατών, η Ομοσπονδία μας με χαρτοπόλεμο προσπαθεί να κοιμίσει τους εργαζόμενους.
Η πλειοψηφία της (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ) συνεχίζει να σπέρνει αυταπάτες, ότι χωρίς αγώνες μπορούν να λυθούν προβλήματα, μπορεί να καλυτερέψει η ζωή μας. Αυτό επαναλαμβάνει στην από 24-2-14 ανακοίνωσή της, όταν λέει ότι ο υπουργός Εσωτερικών “έχει υποσχεθεί να ικανοποιήσει την επίλυση των προβλημάτων μας”!!
Συνεχίζει να βγάζει λάδι την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους θεσμούς της, αφού λέει ότι “το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «θέτει» φράγμα στην απελευθέρωση της αγοράς του ΝΕΡΟΥ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ”!!
Κάνει πως δεν ξέρει τις ευρωπαϊκές οδηγίες και κανονισμούς, που οδηγούν την διαχείριση του νερού στα χέρια μονοπωλιακών ομίλων (μέχρι το 2015 θα πρέπει να έχει περάσει στα χέρια ιδιωτών το 75% της διαχείρισης των υδάτινων πόρων). Συγκαλύπτει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κόμματα που τη στηρίζουν, μετέτρεψαν την ΕΥΔΑΠ σε Α.Ε., την έβαλαν στο χρηματιστήριο, έβαλαν τις εργολαβίες, την επιχειρηματική δράση και την ανταποδοτικότητα στις επιχειρήσεις ύδρευσης.
Σκόπιμα κρύβει ότι σήμερα, στο καπιταλιστικό σύστημα όλες οι δημόσιες επιχειρήσεις λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, έχουν κριτήριο την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία.
Αφήνει την υπόθεση της παρεμπόδισης των αντιλαϊκών μέτρων στην EPSU, δηλ στα Ευρωπαϊκά Συνδικάτα, που υπάρχουν για να περνούν την γραμμή της υποταγής και της συνδιαλλαγής με τους καπιταλιστές, που έχουν απεμπολήσει δεκαετίες τώρα την ταξική πάλη και σύγκρουση, που δηλητηριάζουν τα μυαλά των εργαζομένων με τις ψεύτικες ελπίδες ότι εργάτες και επιχειρηματίες έχουν κοινά συμφέροντα, και γι αυτό άλλωστε χρηματοδοτούνται και από την Κομισιόν.
Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ μέλη της EPSU στριμώχνουν τις ανάγκες και τους αγώνες των εργαζομένων στους διαδρόμους των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του πολιτικού προσωπικού των επιχειρηματικών ομίλων. Μαζί και η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας μας, που ζητάει “η χώρα μας να μην αποκλίνει από την ακολουθούμενη Ευρωπαϊκή πολιτική”!!

Δεν παραξενευόμαστε, είναι οι ίδιοι, που πριν λίγα χρόνια κοιμίζανε και πάλι τους συμβασιούχους, ότι η Ευρωπαϊκή Οδηγία 70/1999 τους έλυνε το πρόβλημα της μονιμοποίησης!!
Τι έχουν να πουν τώρα στους 57 συναδέλφους της ΔΕΥΡόδου, που βρίσκονται στην πόρτα της απόλυσης; Λύνουν το ζήτημα τα δικαστήρια και η ευρωπαϊκή οδηγία;

Όχι βέβαια συνάδελφοι.

Η μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, μπορεί να κατακτηθεί από ένα κίνημα που θα θεωρεί τη δουλειά δικαίωμα, που δεν θα συμβιβάζεται με τη λογική “των πάγιων και διαρκών αναγκών”, που δεν θα έχει αυταπάτες ότι η λυκοσσυμαχία της Ε.Ε. και οι διαχειριστές των κεφαλαιοκρατών φροντίζουν για τα δικά του συμφέροντα. Η μόνιμη δουλειά μπορεί να κερδηθεί από ένα κίνημα, ταξικό, που δεν θα παλεύει για την ανάπτυξη των καπιταλιστών, αλλά για να πάρει τον πλούτο στα χέρια του, για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.
Γιατί δεν λέει κουβέντα η Ομοσπονδία για την παράδοση της ΔΕΥΑΧίου από την Δημοτική Αρχή (ΝΔ) σε Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚΟΙΝΣΕΠ ΑΚΜΗ), για τη διαχείριση της ύδρευσης και της αποχέτευσης;
Μήπως γιατί οι ΚΟΙΝΣΕΠ είναι ευρωενωσιακά δημιουργήματα ; Ή μήπως γιατί στην Ελλάδα ήρθαν με το Νόμο Κατσέλη (επί ΠΑΣΟΚ) ή μήπως γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί με τις ΚΟΙΝΣΕΠ και τις εντάσσει με το πρόγραμμά του στην λεγόμενη “αλληλέγγυα οικονομία”;
Όπως και να 'ναι οι συνάδελφοι πρέπει να μάθουν ότι οι ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ ανεξάρτητα αν συγκροτούνται σαν επιχειρήσεις δήθεν «κοινωνικού» χαρακτήρα, αποτελούν τον προπομπό για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση υπηρεσιών που ανήκουν στον Δήμο κλπ.
Είναι το όχημα για εύρεση φτηνών εργαζομένων, χωρίς δικαιώματα, ενισχύουν την ανακύκλωση της ανεργίας και της φτώχειας, ενώ συμβάλλουν στην διάσπαση και στον κατακερματισμό των εργαζομένων.
Η υλοποίηση προγραμματικών συμβάσεων Δήμων και ΚΟΙΝΣΕΠ θα έχουν αρνητικά αποτελέσματα για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Τέτοια αποτελέσματα είχαν και σε μια σειρά Ευρωπαϊκές χώρες που εφαρμόστηκαν:

  • Μείωση της χρηματοδότησης από το κράτος προς τους Δήμους
  • Εμπορευματοποίηση υπηρεσιών με περαιτέρω αύξηση των τελών
  • Απολύσεις προσωπικού κλπ

Στεκόμαστε απέναντι σε κάθε ιδιωτικοποίηση. Αντιπαλεύουμε τη λογική που λέει ότι οι ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ είναι μια αναγκαιότητα, αφού κυβέρνηση και Ε.Ε. απαγορεύουν τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Παλεύουμε :
  • για την κατάργηση τους, καμία προγραμματική συμφωνία μαζί τους
  • για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με δικαιώματα, μονιμοποίηση των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για μέτρα ουσιαστικής στήριξης των ανέργων.



Για να μην πληρώσει ο λαός το νερό χρυσάφι χρειάζεται να δυναμώσει το ταξικό κίνημα και να ενισχυθεί η συμμαχία των λαϊκών στρωμάτων, που θα αποτρέψει τις αντιλαϊκές εξελίξεις, που φυσικά δεν αφορούν μόνο στις ΔΕΥΑ. -


24-2-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου