Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Ανακοίνωση της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ για την ιδιωτικοποίηση του νερού

Ανακοίνωση εξέδωσε η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ για την ιδιωτικοποίησητου πιο ζωτικού αγαθού, του νερού, επισημαίνοντας πως μόνο η πάλη των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων μπορεί να βάλει τέλος σ’ αυτό το έγκλημα σε βάρος του λαού και σε όφελος των κερδών των μονοπωλίων, απορρίπτοντας όλα τα μίγματα διαχείρισης των καπιταλιστικών συμφερόντων γύρω από το νερό που συγκαλύπτουν τους πραγματικούς σκοπούς τους που δεν είναι παρά η ιδιωτικοποίηση «από τη πίσω πόρτα».


Όπως επισημαίνει «ΜΟΝΗ λύση είναι η κοινωνικοποίηση των οργανισμών ύδρευσης, ο πανεθνικός σχεδιασμός διαχείρισης των υδατικών αποθεμάτων, χωρίς καμιά ιδιωτική επιχειρηματική ανάμιξη. Στόχος που έρχεται σε αντίθεση με την πολιτική και τη φύση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας και διαχείρισης.
Η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ καλεί το λαό της Θεσσαλονίκης και όλης της περιφέρειας να γίνει ο πρωταγωνιστής στη μάχη να μη περάσει η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, να διασφαλιστεί ότι το νερό θα είναι αποκλειστικά δημόσιο αγαθό, φθηνό και ποιοτικό κάτι που η ιδιωτική πρωτοβουλία ούτε κατά διάνοια μπορεί να εξασφαλίσει καθώς τα κέρδη της μπορούν να "χτιστούν" μόνο πάνω στο ακριβό νερό με χειροτέρευση της ποιότητας του».
Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:
«Η ιδιωτικοποίηση του πιο ζωτικού αγαθού, του νερού, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Τα μονοπωλιακά επιχειρηματικά σχήματα (συνεργασίες διεθνών με Ελληνικά μονοπώλια) που τις τελευταίες μέρες βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη και ενδιαφέρονται για την εξαγορά της Εταιρείας Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, εξετάζουν τη «πραμάτεια» και παρουσιάζουν τα σχέδια τους.
Είναι φανερό ότι καμιά απόφαση τμημάτων της αστικής δικαιοσύνης (βλ. Συμβούλιο Επικρατείας) περί «αντισυνταγματικότητας» δεν σταματά τη διαδικασία της ιδιωτικοποίησης.
ΜΟΝΟ η πάλη των εργαζόμενων και των λαϊκών στρωμάτων μπορεί να βάλει τέλος σ’ αυτό το έγκλημα σε βάρος του λαού και σε όφελος των κερδών των μονοπωλίων, απορρίπτοντας όλα τα μίγματα διαχείρισης των καπιταλιστικών συμφερόντων γύρω από το νερό που συγκαλύπτουν τους πραγματικούς σκοπούς τους που δεν είναι παρά η ιδιωτικοποίηση «από τη πίσω πόρτα».
Εκεί καταλήγουν «πρωτοβουλίες» για «λαϊκούς συνεταιρισμούς διαχείρισης του νερού» (π.χ. κίνηση 136) ή για «μητροπολιτική διαχείριση του νερού από τη τοπική διοίκηση» που εμφανίζονται σαν αντίδοτο στην ιδιωτικοποίηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις κινήσεις αυτές πρωτοστατούν δήμαρχοι και πολιτικά στελέχη που έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών των δήμων (π.χ. καθαριότητα, ανακύκλωση κλπ).
Τα αποτελέσματα της λειτουργίας των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης σε άλλες πόλεις της περιφέρειας αποδεικνύουν ότι και αυτές λειτουργούν σαν ατόφιες καπιταλιστικές επιχειρήσεις (με δημόσιο μανδύα) με αποτέλεσμα ακριβό και ποιοτικά υποβαθμισμένο νερό, και άνοιγμα του δρόμου για ιδιωτικοποίηση του και στις πόλεις αυτές.
Καμιά πολιτική δύναμη που ορκίζεται στο όραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή διακηρύσσει ότι αυτή μπορεί να αλλάξει, δεν θέλει και δεν μπορεί να εξασφαλίσει το κύριο: φθηνό και ποιοτικό νερό, μέσα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κοροϊδεύουν το λαό.
ΜΟΝΗ λύση είναι η κοινωνικοποίηση των οργανισμών ύδρευσης, ο πανεθνικός σχεδιασμός διαχείρισης των υδατικών αποθεμάτων, χωρίς καμιά ιδιωτική επιχειρηματική ανάμιξη. Στόχος που έρχεται σε αντίθεση με την πολιτική και τη φύση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας και διαχείρισης.
Η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ καλεί το λαό της Θεσσαλονίκης και όλης της περιφέρειας να γίνει ο πρωταγωνιστής στη μάχη να μη περάσει η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, να διασφαλιστεί ότι το νερό θα είναι αποκλειστικά δημόσιο αγαθό, φθηνό και ποιοτικό κάτι που η ιδιωτική πρωτοβουλία ούτε κατά διάνοια μπορεί να εξασφαλίσει καθώς τα κέρδη της μπορούν να "χτιστούν" μόνο πάνω στο ακριβό νερό με χειροτέρευση της ποιότητας του.
Καλεί τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τα συνδικάτα τους, τους αυτοαπασχολούμενους και τους συνταξιούχους, τους νέους και τις γυναίκες, τις λαϊκές επιτροπές στις γειτονιές να συσπειρωθούν, να πάρουν πρωτοβουλίες, να οργανώσουν τη συμμαχία και τη πάλη τους για:
  • να μη περάσει η ιδιωτικοποίηση του νερού,
  • να εξασφαλιστεί φθηνό και ποιοτικό νερό για όλα τα νοικοκυριά, χωρίς ανατιμήσεις, χαράτσια και πρόστιμα,
  • καμιά διακοπή υδροδότησης σε λαϊκά σπίτια λόγω χρεών, διαγραφή των προστίμων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου